Costa Rica, mooie natuur en zo mooi groen! - Reisverslag uit San José, Costa Rica van Denise - WaarBenJij.nu Costa Rica, mooie natuur en zo mooi groen! - Reisverslag uit San José, Costa Rica van Denise - WaarBenJij.nu

Costa Rica, mooie natuur en zo mooi groen!

Door: Denise

Blijf op de hoogte en volg Denise

07 Mei 2018 | Costa Rica, San José

Costa Rica is echt voorbij gevlogen! Op het vliegveld had ik eerst geen idee hoe ik papa en mama zou vinden, maar buiten liep ik heel toevallig tegen ze aan. Goede richting gekozen bij de uitgang ;) Zij waren de avond ervoor aangekomen dus hadden al een nacht dichtbij het vliegveld geslapen. Samen gingen we de auto ophalen, naast het vliegveld. We kregen een lekkere grote auto, automaat en 4WD. Mama had nog nooit in een automaat gereden dus ik mocht als eerst ;) op weg naar hotel. Was redelijk makkelijk gevonden. Daar heb ik gelijk mn tas geleegd en zijn we daarna op onderzoek gegaan in de buurt. Het was al best heuvelig met leuke steile haarspeldbochten dus gelijk merkte ik dat we goeie auto hadden uitgekozen die alle wegen goed zou aankunnen. We reden richting een vulkaan. Uiteindelijk reden we gewoon in vulkaan gebied en hadden we mooie uitzichten. We zijn gewoon ergens gestopt om lunch/snack te kopen en wat simpele souvenirs winkeltjes. Langs de weg gestopt om aardbeien te kopen van een boer, zo gaaf dat je eigenlijk gewoon overal langs de weg kan stoppen. Rond 16.00 besloten we om weer richting hotel te rijden voor het donker wordt. Das wel jammer dat de zon om 18.00 ondergaat.

Uvita
Volgende ochtend na ontbijt ons eerste avontuur naar Uvita. Het was een lange weg door de bergen, mama heeft ook stukken gereden en we hebben hele mooie uitzichten gehad. Gelukkig hadden we ons boomhutje in Uvita net voor donker gevonden, El toboso. Hier bleven we 3 nachten. Eerste dag rustige ochtend met beetje planning maken voor de komende 2 weken en in de middag naar een waterval, s’avonds gekookt in onze boomhut. De volgende dag naar Manuel Antonio National Park. Vanaf parkeerplaats naar entree zagen we al leguanen en een luiaard! Het was best toeristisch, maar was in eerste park en met een gids hebben we veel dieren gezien door een telescoop die je anders echt niet had gezien. We eindigden de tour op een supermooi witzandstrand en konden daar blijven zolang we wilden. Op het strand liepen ook leguanen en aapjes en wasberen die ook je tas checkte op eten als je dat niet in de gaten hield ;). Het zeewater was zo lekker warm dat het heerlijk was om gewoon in te lopen!
Rond 15.00 waren we op tijd weer teruggegaan naar de auto want het begon daarna hard te regenen! We hadden gepland om weer boodschappen te halen voor avondeten en tijdens koken kwam echt regen zo hard naar beneden! Echt regenwoud ;)

Libería
Na ons fruit en ei ontbijtje vertrokken we richting Libería. We reden lange tijd langs de kust en was zoveel sneller dan door de bergen naar Uvita. Dus in de middag kwamen we al aan in ons hostel Nanku. We konden nog even rondlopen in de stad, verschillende pleinen bezocht een kerk en savonds in een bar Chifrijo gegeten. Lokaal gerecht met rijst bonen en vlees.
De reden dat we in Libería verbleven was Rincon de la Vieja. Dit is een vulkaan waar we heen gingen. We wilden naar een waterval, vulkaanpoelen wandeling en de hotsprings. Het was even kiezen of we alles zouden doen of 2 van de 3, maar uiteindelijk toch alle 3. De wandeling naar de waterval was uiteindelijk 2 uur heen 2 uur terug. Over boomstronken, stenen, steil omhoog, steil omlaag. Het was een prestatie om er te komen en het was mooi om de waterval te zien, maar we moesten ook weer op tijd terug om de andere wandeling te doen en die sloot om 15.00. Deze wandeling was gelukkig vooral op betonplaten langs plekken waar we vulkaanactiviteit konden zien en vooral ruiken! Een plek was een modderpoel waar je echt de blubbers zag vliegen. Het laatste deel van de wandeling was door het bos, en omdat we de enige waren hebben we daar een “currasow” (wilde kalkoen van hier), guatusa (mix van hamster en eekhoorn), aapjes en vogels (turquiose bruine motmot) gezien. Heel gaaf om deze zelf te spotten! Toen door naar de hot springs, daar kwamen we op tijd aan zodat we daar nog meer dan 1,5 uur hadden. En even onze spieren warm ontspannen in baden van 38 graden of warmer! Die avond redelijk moe maar voldaan naar bed :)

Samara
De komende drie nachten waren aan het strand, of eigenlijk op het strand, in Dolce Vita! Vanuit Libería was het niet veel langer dan 2 uur en kwamen we heerlijk op tijd aan. Dus gelijk van het strand en zon genieten!! Ook hier was de zee weer lekker warm, alleen de golven veel sterker, maar leuk om in te “spelen”. De tweede dag hadden we lekker ontbeten met onze voeten in het zand. Het hotel ligt echt letterlijk op het strand met tafels op het strand en kussens in het zand :) na ontbijt zijn we op zoek gegaan naar een tour voor paardrijden. Na een rustige ochtend aan het strand gingen we smiddags op het paard, voor mn ouders de eerste keer. Ze vonden het leuk vooral over het strand maar iets minder toen we een smaller weggetje omhoog moesten voor zonsondergang. Maar paarden waren super tam en alles ging gewoon goed! ;)
De laatste dag hebben we letterlijk alleen op het strand besteed. Vooral liggen in de schaduw op onze kussens, in de zon is gewoon te heet en je verbrand levend na 20 min. Dus heerlihk afkoelen in de zee en daarna snel over hete zand naar je handdoek. Heerlijk vakantie in de vakantie.

Jáco
De tijd vliegt, laatste bestemming met mn ouders was Jaco. Deze plek hadden we gekozen zodat we al redelijk dichtbij het vliegveld waren. Hier verbleven we ook twee dagen, en hadden een zwembad dus dat was lekker! Hier hebben we ook lekkere eettentjes gevonden en krokodillen hebben gezien vanaf een brug.

San Jose
De reis voor mn ouders is alweer bijna voorbij. We hadden de auto teruggebracht en daarna hadden we nog 1,5 dag in San Jose voordat ze terugvlogen naar NL. De eerste middag naar Nationaal Museum geweest en wat geleerd over de geschiedenis van Costa Rica en centraal amerika. Daarna superlekker gegeten in een Argentijns restaurant, bijna net zo lekker als in Buenos Aires ;).
De laatste dag zijn we naar een lokale markt geweest met vooral veel dieren, bloemen en rommel die ze daar verkochten ;). Leuk om te ervaren maar niet om te lang te verblijven. Daarna op zoek naar de ingang van dierentuin. We wilden zien hoe deze was in Costa Rica waar alle dieren vooral in wild te zien zijn. Het park was inderdaad niet heel bijzonder, maar we hebben daar de toekan en kikkertjes gezien. Toen door naar een vlindertuin. Dit was wel bijzonder, was een soort tuin van iemand waarin allerlei soorten vlinders vliegen. Je kon letterlijk zitten op een bankje en alle vlinders kwamen voorbij vliegen of zelfs op je zitten! :) Hierna even gerust op de kamer en daarna op zoek naar een terrasje, wat best lastig is in dit gedeelte van San Jose, maar uiteindelijk een gevonden waar we hebben gekaart wat gedronken en gegeten.

In de avond alles gepakt en waren we klaar om vroeg op te staan. Taxi stond namelijk om 5.15 klaar om mij naar bushalte te brengen en mn ouders naar vliegveld. Het waren twee superweken en heerlijk km met de auto en mn ouders rond te rijden, vrij te zijn en te zien wat we wilden!

Tortuguero
Ik heb nog 10 dagen in Costa Rica dus ik ging verder mer een bus, nog een bus en boot naar Tortuguero. Dit plaatsje is bekend om zn schildpadden, maar helaas was het geen schildpadden seizoen. De tocht was al gaaf en boottocht over rivier was bijzonder. In het begin klonk het allemaal heel ingewikkeld met overstappen enzo maar was eigenlijk heel simpel. Alle backpackers gaan erheen en iedereen wil je helpen om er te komen :). Het was alleen superwarm en vochtig dus alles plakte! Bij aankomst boekte ik samen met een zwitserse jongen, die ik in de bus ontmoet, een nachtwandeling. Na lunch even afgekoeld onder mn ventilator en rond 18.30 in het dinker de bossen in. We zagen vooral insectachtige beesten en onze gids was vooral op zoek naar slangen en de speciale groene kikker van Costa Rica. We moesten daarvoor echt de jungle in. Het was daar zo warm dat mn lichaam besloot om over te geven... verder voelde ik me prima dus ik zei tegen de gids dat ie vooral verder op zoek moest gaan en het oke met me ging ;) Ik was zo blij dat we verder zijn gegaan want we hebben inderdaad DE groene kikker gevonden met de rode ogen en oranje voetjes :). Na de wandeling gelijk gedoucht en geslapen!
Volgende ochtend vroeg hadden we een kano toer, waar we veel aapjes, lizards, leguanen en vogels hebben gezien. Die middag nog zelf het national park ingeweest, 1x na ontbijt en 1x voor het donker werd. Eerste wandeljng zagen we vooral hagedisjes en verder niets speciaals tot we op de terugweg 2 kleine slangetjes zagen! Woohoe toch nog iets speciaals! In de middag zag ik aapjes zo dicht bij, die blijven altijd leuk!
Mijn laatste dag was het in Tortuguero regenachtig en koud dus heb vooral in hangmat gehangen en op mn balkon gezocht nog toekans en veel aapjes gespot ;) en mn verdere reis gepland

Puerto Viejo
Volgende bestemming was Puerto Viejo. Ik kwam daar met een 3 uur durende bootrit naar Moin. Ook deze trip was weer gaaf! Onderweg veel krokodillen, kaaimannen, apen, leguanen, en aan het eind een luiaard heel dichtbij in de bosjes gezien. In Puerto Viejo verbleef ik ook in een soort open kamer met gaas als ramen. In de avond eten gezocht voor het donker werd en had ik een lange avond om te plannen wat ik wilde doen. Ik besloot om naar Cahuita te gaan.
Volgende ochtend met de bus daar heen voor 1€. Toen ik de bus uitstapte kwam ik een meisje tegen die ook alleen was, Lena, en samen hebben we de wandeling door het national park. Het strand was hier weer zo mooi wit en onderweg wasbeertjes, apen en vogels gezien! En uiteindelijk op een prive strandje gerust met mega mooi blauwe zee! Toen doorgelopen over het strand waar echt niemand komt behalve wandelaars, met omgevallen palmbomen, heel gaaf!
Die avond weer op tijd gegeten want Lena moest ook op tijd terug zijn voor haar hostfamilie. In de avond heb ik via tripadvisor een gids gevonden die een tour deed de volgende dag in Manzanillo park! Dus in de ochtend weer de bus voor minder dan 1€ de andere kant op. Het regende echt superhard dus dronken we even samen met de andere familie wat voordat we het bos ingingen. De gids nam de tijd om alle dieren te vinden. We zagen kikkers die we zelf voorbij zouden zijn gelopen, een slang, tarantula, nog meer aapjes en grote mieren. Helaas weer geen toekan, hoewel ik die wel heb gehoord en op het moment dat de gids er een zag en ik met verrekijker ik het probeerde te vinden vloog het weg. Zo dichtbij....
Die avond had ik een sushi bar gevonden met superverse sushi en eentje noemde ze toekan, dus die heb ik genomen met platano en avocado aan de buitenkant.
Mn laatste dag heb ik op mn balkon kolibries gespot die zo dicht bij vlogen! Zulke mooie vogels!! De moeite waard om ontbijt uit te stellen ;) De rest van de dag heb ik vooral van het strand en de warmte genoten. In de middag kwamen er supergrijze wolken aan van boven de zee maar niemand maakte echt aanstalten om op te staan. Dus ik heb ook gewacht tot het hard begon te waaien en was ik een beetje nat toen ik een chocolade barretje bereikte waar ik een proeverijtje deed en hele lekkere chai latte heb gedronken en verschillende chocolade heb geproefd. In de avond had ik wat snacks als avond eten op mn kamer.

San Jose
Met de bus ongeveer 5 uur terug naar San Jose. In late middag aangekomen dus na inchecken heerlijke burger gegeten en daarna genoten van mn kingkingsize bes, waar echt 3 personen naast elkaar kunnen liggen!
Mn laatste dag in San Jose een wandeltour gedaan en hele andere kant van de stad gezien dan de eerste keer. Gezelliger en minder chaotisch. Daarna met 3 meiden nog wat rondgelopen en gezellig in een barretje wat gedronken en gegeten. In de avond alles ingepakt en klaar om naar Hawaii te vliegen!!
Weer nieuw avontuur :) :)